Den græske påske

9. apr 2015
, ,
I Grækenland farver man æggene røde til påske. Traditionen stammer tilbage fra oldtiden, hvor æggene og den røde farve var et symbol på liv.

I Grækenland er påsken den største højtid på året, og er forbundet med stærke traditioner. Da den ortodokse kirke følger dele af den ældre Julianske kalender, og ikke den Gregorianske kalender, som vi følger, ligger den græske påske ikke samtidig med vores påske. I år starter påsken i Grækenland med Store Fredag den 10. april og slutter med Påske Mandag den 13. april.

Alt efter hvor stærk i troen folk er, vil man i Grækenland se både sørgende kirkegængere og feststemte folk, der ønsker at få det bedste ud af højtiden. Men påsken er også både højtidelig og festlig i Grækenland, og er værd at opleve.

Grækerne har ligesom vi en tradition omkring æg og farvning af æg i påsken. I Grækenland nøjes man dog med at farve æggene røde. Traditionen omkring de røde æg stammer helt tilbage fra oldtiden, inden kristendommens indtog, hvor æggene og den røde farve var et symbol på liv.

Historien bag påskens traditioner

Myterne fortæller, at verdens kaos fandtes indeni et æg. Ægget deltes i to, og ud af æggets nederste del kom Moder Jord, og af dets øvre halvdel opstod himmelhvælvingen. Ægget er derfor baggrunden for alt liv, og har derfor en stærk symbolværdi den dag i dag. Kort fortalt skulle den røde farvning af ægget have bund i en handling fra Maria Magdalena, hvilket skulle symbolisere opstandelsen af Jesus, og i sidste ende gendannelsen af kristendommen og efterfølgende et nyt og bedre liv. Derfor har de røde æg en central placering i den store højtid i dag.

Lige som vi kan finde på at trille æg i påsken, har grækerne også fundet på en leg at bruge de fine røde æg til: To personer tager hvert sit æg og støder spidserne mod hinanden oppefra og ned. Den, hvis æg knækker under sammenstødet, har tabt.

Påskens forløb

Påskeforebedelserne starter allerede om torsdagen, hvor det traditionelle brød, tsoureki, tilberedes, og æg farves røde. Brødet, der hører påsken til, flettes og der kommes eventuelt røde æg ind blandt fletningerne, for at få det til at se ekstra festligt ud. Brødet smager helt specielt og er sødt. Den specielle smag kommer dels fra noget der hedder mastiha, der er harpiks fra en buks i slægt med pistacie, dels fra noget der hedder mahlepi, der er pulver lavet på stenene af en bestemt slags kirsebær.

Store Fredag – helligdag

Store Fredag er dagen hvor man sørger over Jesus’ død, flaget er på halvt og der bliver ikke lavet mad. Ikke meget i hvert faldt. Hvis der spises er det helt enkle retter. Nogle steder vil man se kvinder og børn, der går i kirke for at aflevere blomster.

Lørdag

Udover de røde æg og det traditionelle brød, vil man ikke kunne undgå at se mange mennesker omkring kirker specielt lørdag aften, og hvis man overværer ceremonien omkring midnat, vil man se stearinlys gå fra hånd til hånd, efter at en præst har givet det fri, som et symbol på Jesus’ opstandelse. Der vil blive sagt Christos anesti (Kristus er opstået) folk imellem, og kirkeklokker ringer og horn fra både tuder. Man kan også komme ud for, at der bliver fyret fyrværkeri af. Som det sidste lørdag nat, bærer man et stearinlys hjem, hvor man med lysets flamme tegner et kors af sod på det øverste af dørkammen. Dermed har opstandelsens flamme velsignet ens hus, og dette kors af sod må gerne blive siddende helt til næste påske.

Efter at alle har båret deres lys hjem, bliver der mere stille i gaderne, og folk samles i hjemmene for at spise tsoureki, suppe og æg, og ikke mindst at lege æggeleg. Dette er enden på den faste, der startede fredag.

Påske Søndag – helligdag

Påske Søndag tændes der op i grillen og et påskelam (eller en ged) bliver grillet, og der bliver ikke sparet på resten af tilbehøret. Dagen er en festdag, hvor der bliver spist og hygget og gerne til langt op ad aftenen.

Påske Mandag – helligdag

Om mandagen, Påske Mandag, tager man den med ro, spiser igen en masse god mad, af det der var tilovers fra dagen før.

Uanset hvilken trosretning man bekender sig til, eller om man er ateist, kan man ikke andet end blive fascineret af denne højtid, der samler det græske folk i denne stærke tradition, hvor både højtidlighed og festlighed går hånd i hånd, og hvor det kan være svært ikke at blive revet med.

Ønsker man at opleve en græsk påske, skal man blot være opmærksom på forskydningen i forhold til vores egen påske, hvis man bestiller en rejse til Grækenland for at opleve den store højtid.