Jul og nytår i Grækenland
Vi danskere forbinder jul med kulde og sne, og tænker nok typisk på jul i sydeuropa som forlorne plastikjuletræer ved poolen. Det er dog ikke helt rimeligt. I Grækenland er der nemlig en række interessante og unikke jule- og nytårstraditioner. De har rod i den ortodokse kirke og adskiller sig derfor væsentligt fra de danske traditioner.
Jul i Grækenland
I Grækenland er den største og vigtigste højtid påsken. Grækerne fejrer dog også julen omend den adskiller sig markant fra det, vi kender fra Danmark.
Juleaften er en almindelig hverdag, og mange butikker vælger at holde længe åbent – de fleste til omkring klokken 22. I princippet dikterer den ortodokse kirke faste i 40 dage op til jul, så julemiddagen er ventet med længsel. Den indtages den 25. december. Julemorgen starter tidligt med messe i kirken. Herefter spises julemiddagen, der typisk består af kalkun fyldt med ris, kastanjer eller pinjekerner eller af grillet lam. Der er tradition for at børnene går fra dør til dør og synger for naboerne mod til gengæld at få lidt slik, dadler, mandler, valnødder eller andre søde sager.
I mange græske hjem er det en tradition at have en træskål fyldt med vand med et stykke snor spændt ud langs kanten. Herfra hænger der en lille kvist basilikum bundet om et trækors. En gang om dagen dypper et familiemedlem korset i vand og strinter derefter vandet ud i alle husets værelser. Formålet er, at holde en slags drillenisse væk fra huset.
Der er ikke tradition for at man giver gaver til jul. Det gør man til gengæld nytårsdag.
Nytåret i Grækenland
Nytåret fejres sammen med familien. Man spiser typisk sammen og spiller kort indtil midnat, hvor nytåret skåles ind. Herefter går man enten i seng – eller hvis man er mere feststemt – til fest på natklub eller privat.
Fyrværkeri er der ikke den store tradition for. Dog vil kommunerne typisk have arrangeret en form for fest på en central plads med koncert og efterfølgende fyrværkeri.
Som skrevet udveksler grækerne gaver nytårsdag, 1. januar. Denne dag er navnedag for Agios Vassilis (Sankt Basil) som er grækernes svar på julemanden. I de seneste år er det i nogle græske familier dog blevet almindeligt, at man åbner gaverne i dagene efter jul.