Sådan planlægger du øhop i Grækenland

Det græske øhav indbyder til ferier, hvor man ikke bor fast ét sted, men tager rundt og besøger flere øer. Det er det man kalder øhop. Det vil sige en ferieform, hvor man “hopper” fra ø til ø via de mange små og store færger, der sejler mellem øerne – næsten som vi tager bussen herhjemme.
Hvor mange øer kan man nå og hvilke øer skal man vælge? Det vil jeg komme ind på i denne artikel.
Meget er sket siden de gode gamle dage, det vil sige 1970’erne og 1980’erne, hvor man bare reserverede hele sommeren og tog af sted. Ofte var det ikke andet en flyturen ud og hjem, der var planlagt. Resten tog man som det kom. Tog færgen derhen, hvor man fik lyst til og fandt et overnatningsted, når man ankom – hvis man da ikke sov på stranden.
Det kan man selvfølgelig stadig gøre, men i dag foretrækker de fleste nok, at tingene er lidt mere strukturerede. Og i takt med at alle andre reserverer overnatningsteder på forhånd er det efterhånden svært at finde overnatningsteder, hvis man bare dukker op på en ø midt i juli. Der skal planlægning til. I hvert fald skal man gøre sig nogle overvejelser.
Hvor lang tid skal man bruge på øhop?
I princippet kan man tage på øhop i lige så kort eller lang tid som man vil. I praksis er der selvfølgelig en nedre grænse, hvis man skal nå noget som helst. Jeg vil mene at 14 dage er minimum, hvis det hele ikke skal gå op i transport. Måske 10 dage, men heller ikke kortere tid. Tre uger er efter min mening det optimale. Har du hele sommeren, er det bare perfekt.
Hvor mange øer skal man besøge på et øhop?
Et af de store spørgsmål ved øhop er altid, hvor længe man skal blive hvert sted. Hvis ellers man kan få færgerne til at passe, kan man i princippet nøjes med en enkelt overnatning hvert sted. Så får man til gengæld ikke set og oplevet noget som helst. Min erfaring er at 4-7 dage på hver ø er perfekt. Det giver tid til at falde til ro og lære hvert sted lidt at kende inden man tager videre.
Min egen indgangsvinkel til øhop er ikke at det gælder om at besøge så mange øer som overhovedet muligt, men at det derimod handler om at lære de forskellige øer og deres særegenheder at kende. Min erfaring er at det tager omkring en uges tid. Nogle steder måske lidt mindre andre lidt mere.
Har du sat tre uger af, vil 4-5 øer derfor være et passende antal. På 14 dage er tre øer mere passende. Hvis du besøger en større ø kan du eventuelt vælge at bo to forskellige steder på øen. Hvert sted kunne du så passende være i tre dage.
Mit seneste øhop med familien varede tre uger. Vi boede på fastlandet nogle dage, og besøgte derefter fire øer, inden vi tog hjem. Det var passende. Vi fik set en masse uden at stresse.
Hvilke øer skal man besøge på øhop?
Det græske øhav har så mange muligheder at det er umuligt at komme ind på dem alle her. Der er dog nogle kombinationer af øer der er mere oplagte end andre. Dette er dikteret af færge- og flyforbindelserne mellem dem.
Det bedste er at starte med at finde ud af, hvor du vil flyve til og fra. Dette behøver ikke nødvendigvis være samme sted, men det giver i hvert fald et fast holdepunkt i hver ende. Derefter skal du fylde ud. Mit råd er at starte med at vælge den ø, du helst vil se. Lad derefter forbindelserne mellem øerne diktere hvilke øer du kombinerer med – og i hvilken rækkefølge. På den måde får du set det du helst vil og får samtidig et par overraskelser. Går du kun efter at besøge de fire mest populære græske øer, vil du få svært ved at få det til at passe sammen.
Hvis vi tager udgangspunkt i at Sifnos er på listen over øer du gerne vil besøge, så er det oplagte at kombinere med naboøerne, hvortil der er færgeforbindelse. Det kunne være Serifos eller Milos. Det var der min seneste tur gik hen. Tilsvarende kunne du tage udgangspunkt i Santorini og kombinere med de nærmeste øer.
Hvad koster det?
Øhop kan gøres i alle prislejer. Det handler alene om, hvor billigt eller dyrt du indkvarterer dig. Sammenligner man med en 14 dages ferie, hvor man nøjes med at bo på én ø, vil det selvfølgelig være lidt dyrere at tage på øhop, da der er noget mere transport. Men ellers er der ingen forskel.
På mit seneste øhop kostede færgebilleterne 240 euro for to voksne og to børn. Vi tog færgen tre gange: Fra Piræus til Serifos, fra Serifos til Sifnos og fra Sifnos til Milos.
Kom videre med planlægningen
Mit seneste øhop gik som sagt til Serifos, Sifnos og Milos. Jeg har lavet rejseguides til alle tre øer, så du kan få inspiration. På alle tre sider er der konkrete forslag til hvor du kan bo, og hvad du kan opleve:
Du kan også finde inspiration i hvilke andre øer du kan besøge her: Top 10 græske ferieøer