Specialiteter fra Sifnos

Sifnos har en helt unik tradition for mad tilberedt i lerkrukker og -fade i ovnen. Bl.a. den kendte kikærtebaserede gryderet revithia.

Som i andre isolerede samfund har køkkenet på Sifnos traditionelt set været de forhåndenværende råvarers køkken, forstået på den måde, at man bruger hvad natur og landbrug nu engang byder på i sæsonen. I dag er der selvfølgelig et helt andet udvalg af fødevarer, men flere af de traditionelle retter og varer er stadig noget særligt på Sifnos.

Da Sifnos har en helt unik tradition for kogetøj i keramik, er maden på Sifnos naturligt nok traditionelt blevet tilberedt i lerkrukker og -fade i ovnen. Derfor kan man få mange sammenkogte retter og ovnretter både med og uden kød. Er man vegetar kan man også sagtens spise sig mæt i det græske køkken. På Sifnos har de tidligere dyrket kikærter og bønner, hvorfor man i dag også kan finde traditionelle “gryderetter” med kikærter og bønner.

Kikærtesuppe

Hovedretten på det traditionelle søndagsbord på Sifnos er en speciel kikærtesuppe, der har sin oprindelse i, at man i gamle dage dyrkede kikærter på Sifnos, og derfor havde dem i overflod. Retten hedder revithia (ρεβίθια), og er en enkel kikærtesuppe/gryderet lavet i lerpotte, som står og simrer i flere timer eller natten over i en brændefyret ovn. Retten fås på de fleste restauranter – også selvom det ikke er søndag.

Er man på Sifnos bør man smage denne ret. Ikke fordi smagsoplevelsen nødvendigvis slår benene væk under en, men fordi man ganske enkelt ikke får den andre steder. Vil man have revithia, så er det på Sifnos man får den. Med andre ord en unik oplevelse.

Græsk salat med variation

Når man på Sifnos spiser en græsk salat, bliver den ofte serveret med kapers, hvilket skyldes, at der på øen findes mange kapersbuske, som vokser vildt rundt omkring. Noget andet man kan variere sin græske salat med er osten. Som noget specielt på Sifnos kan man også vælge at få en anden ost end feta på sin græske salat. Osten Mizithra er lavet på øen og er en frisk gedeost med mild smag. Når man bestiller en græsk salat, bliver man ofte spurgt om man ønsker den ene eller den anden slags ost på salaten – og ellers kan man spørge efter det, hvis man vil prøve noget andet end den traditionelle feta.

Fisk og andet godt fra havet

Det siger næsten sig selv, at man på en ø omgivet af havet, har en særlig tradition for at spise fisk og hvad havet nu ellers byder på. Fisk er dog gået hen og blevet en dyr spise – også på Sifnos – fordi der er flere penge i at sælge den til athenerne end at servere den lokalt. Fisk sælges typisk efter vægt på restauranterne. Udbuddet varierer over året, og efter hvad de lokale fiskere nu hiver ind den pågældende dag.

En hurtig enkelt ret, der dog er yderst delikat og kan anbefales er marides (μαρίδες), der er en tallerkenfuld af friturestegte småfisk. Over fiskene presses godt med citronsaft, og de spises derefter hele. Ikke noget med at sortere hoved og hale fra.

Andre lokale retter/madvarer

Andre retter som man bør smage på for at opleve det græske og lokale køkken på Sifnos er følgende:

Kikærtekroketter (ρεβιθοκεφτέδες, revithokeftedes) der minder meget om falafler
Kaperssalat (καπαροσαλάτα, kaparosalata), der består af tørrede kapers tilberedt med løg
Manoura (μανούρα), en hård, gul og krydret ost, der modnes i røde vinblade
Horta (χόρτα), blancherede vilde urter, der fås alt efter sæsonen
Mizithra (μυζήθρα), en syrlig og frisk gedemælksost, der ofte bruges i græsk salat
Loli (λώλη), en dessert bestående af blandt andet røde græskar

Blandt andre specialiteter på Sifnos er den gode timianhonning indsamlet i de vilde timianbuske der stort set dækker hele øen.

En græsk klassiker af en snack som man bør smage på er pasteli (παστέλι), der er en sød sesambar, der består af ristede sesamfrø med honning. Disse kan fås i enhver købmand/minimarked, og fås sågar også i Danmark.

Bagværk

På Sifnos går man meget op i bagværk, og der er da også nærmest en bager på hvert gadehjørne. Blandt de traditionelle søde sager er:

Anis-småkager (κουλουράκια γλυκάνισου, koulourakia glykanisou)
Småkager/butter cookies (μπισκοτάκια βουτύρου, biskotakia voutyrou)
Mandelsmåkager/mandeltoppe (αμυγδαλωτά κατσαρόλας, amygdalota katsarolas)
Loukoumades (λουκουμάδες), minder mest om små friturestegte æbleskiver, der serveres med honning på
Bourekakia (μπουρεκάκια), er små indbagte tærter med sødt eller salt fyld
Konfekt (λουκούμι, loukoumi), sød frugtbaseret, gele-agtig konfekt med flormelis.

I velassorterede bagerier/konditorier i f.eks. Apollonia vil man blive overvældet af udvalget, og det kan blive svært at bestemme sig for hvilken specialitet man skal vælge.

Den berømte kok fra Sifnos

Nikolaos Tselementes (1878-1958) var en berømt kok fra Sifnos der har opnået en vis anseelse, blandt andet på grund af sin bog om det græske køkken: Greek Cookery. Han er med sin store viden om mad i det hele taget blevet grundstenen i det moderne græske køkken, og hans navn er næsten blevet synonym med god madlavning i Grækenland.

I løbet af de første 14 dage i september afholdes på Sifnos en tredages gastronomisk festival i hans navn: Cycladic Gastronomy Festival “Nikolaos Tselementes”, hvor der bliver lavet lokal mad fra de forskellige kykladiske øer i byen Artemonas. Hver ø er repræsenteret med deres egen bod, hvor professionelle såvel som amatør-kokke præsenterer deres specielle retter, som alle kan komme og smage på. Det i sig selv lyder så tillokkende, at man får lyst til at lægge sin ferie til Sifnos i starten af september.