Husk solcremen, når ferien går sydpå

30. jun 2016
Vi tager ikke til Sifnos for at sidde i skyggen hele dagen - vi kommer for at nyde solen. Men husk solcremen.

I disse dage går turen for manges vedkommende til sydens sol og sommer. Mange tager til Grækenland, og de af os der har opdaget Sifnos’ herlige atmosfære tager måske dertil. Jeg selv skal i år på en rundtur til de tre kykladeøer Serifos, Sifnos og Milos.

Som sommeren er i Danmark i disse dage, vil sol fra en skyfri himmel helt sikkert været noget vi alle vil sætte pris på. Men der er grund til at tænke sig om inden man smider kludene og lægger sig på stranden. Solen er meget kraftig sydpå om sommeren. De lokale ved det og søger skygge midt på dagen, hvor solen og varmen er kraftigst. Men de har jo også sol til hverdag og kan derfor være lidt mere kræsne.

Vi andre tager ikke til Sifnos for at sidde i skyggen hele dagen – så kunne vi (næsten) lige så godt blive derhjemme. Vi er kommet ned for at nyde solen, se på seværdighederne og snuppe et kølende bad ved stranden. Selvfølgelig er det fint med en kølig drink i skyggen når solen står højest på himlen, men helt undgå solen hverken kan eller skal vi. Derfor er solcreme også et must. Børn skal have solcreme på, og de voksne skal have solcreme på – så enkelt er det. En ferie uden solcreme er en rigtig skidt ide.

Køber solcremen hjemmefra

Jeg foretrækker at købe solcremen hjemmefra. Så er der styr på det, og jeg kan få det mærke jeg foretrækker og kender. Det er ikke nødvendigvis det dyreste, der er det bedste. Hvis man vil kan man læse nogle tests af solcreme på nettet inden man købet. Det er der ikke tid til, når først man landet med flyveren og stranden kalder.

Samtidig er der et stressmoment mindre på Sifnos, hvor jeg ikke først skal finde en butik der måske endda har et ringe udvalg (det ved jeg nemlig fra sidste år at den har). Det er meget nemmere at klare i en dansk netbutik med et stort udvalg og tid til at finde det rigtige.

Tre råd til brug af solcreme

Et er købet af solcreme, noget andet brugen af det. Der er rigtig mange gode og fornuftige råd til brug af solcreme. Selv husker jeg på disse tre ting, som jeg finder vigtigst:

1. Smør dig ind med solcreme et kvarter før du skal ud.

2. Smør dig ind på ny, hvis du har svedt eller været i vandet.

3. Brug solcreme med faktor 15 eller mere.

Derudover undgår jeg for så vidt muligt solcreme med unødvendig parfume og andre tilsætningsstoffer. Det vigtigste er dog at få solcreme på, så hellere solcreme med parfume end slet ingen solcreme. Husk også, at solcreme du har gemt fra sidste år kan være fyldt med bakterier. Smid det ud og køb noget nyt – og sørg så for at smøre så meget på, at du ikke igen står med en halv flaske gammel solcreme næste sommer.

Du kan eventuelt læse mere om sundhed og solcreme hos sundhedsstyrrelsen.

Ellers er der kun at sige: Nyd din ferie på Sifnos – og husk solcremen.