Rejsen til Sifnos

Sådan kommer du til Sifnos: Rejsen til Sifnos går med fly til Athen, med bus/tog/taxa til havnebyen Piræus, og derfra med færgen til Sifnos.

Man kan komme til Sifnos (Σίφνος) på flere forskellige måder. Det nemmeste er at tage et fly til Athen (Αθήνα), og via havnebyen Piræus (Πειραιας) sejle med færgen til Sifnos. Man kan også komme til Sifnos ad andre veje, og der er mange kombinationsmuligheder. I sommermånederne er der mange både fly-og færgeafgange, men antallet og frekvensen af disse mindskes når man bevæger sig ud i ydersæsonerne.

I princippet består turen fra Danmark til Sifnos af tre etaper. Flyturen fra Danmark til Grækenland, turen fra lufthavnen til havnen og færgeturen fra havnen til Sifnos. Det kan evt. være nødvendigt at lægge en overnatning ind mellem 2. og 3. etape, da det ikke altid kan lade sig gøre at få flyets ankomst til at passe med færgens afgang.

Fly Danmark – Grækenland

Der er forskellige flyselskaber der flyver til Athens lufthavn (Eleftherios Venizelos). Både SAS, Aegean Airlines og Norwegian samt flere andre selskaber har rejser dertil. Den direkte flyvetur til Athen tager omkring 3 timer, og priserne veksler noget i løbet af året og alt efter hvilket flyselskab man vælger at rejse med. En flyvning til Athen kan typisk fås til omkring 2000 og 2500 kr for en returbillet. Det kan anbefales at søge efter flyveturen via eksempelvis Momondo.

I sommermånederne afgår der flere fly dagligt, mens der udenfor sommermånederne er længere mellem afgangene, hvor nogle flyselskaber kun flyver en gang om ugen eller slet ikke.

Fra Athen Lufthavn til havnebyen Piræus

Fra Athens lufthavn er der ca. 50 km til havnebyen Piræus, hvorfra man skal tage færgen til Sifnos. Turen dertil kan gøres med tog, bus eller taxa. Tidsmæssigt er der ikke den store forskel, så man kan lige så godt vælge den transportform man bedt kan lige at køre med. Toget er måske en kende mere besværligt end de to andre, da det indebærer et skifte undervejs.

Taxa

Man kan tage en taxa (de er gule), der holder uden for lufthavnen. Taxaerne kører med taxameter, og det er noget dyrere at køre i taxa om natten end om dagen. Kørselstiden fra lufthavnen til Piræus afhænger af dagens trafik, men man skal nok regne med at det tager en time eller mere. Prisen for en tur fra lufthavnen til Piræus ligger på omkring €47 for dagtimerne og €65 om natten. Man skal sikre sig, at taxameteret i dagtimerne bliver sat på tarif 1, og om natten på tarif 2. At køre med taxa i Athen kan være en blandet fornøjelse, og man skal sørge for, at man ikke bliver taget ved næsen.

Bus

Udenfor lufthaven afgår bus nummer X96 fra lufthavnen til Piræus. Det er en expressbus, dog med stop undervejs. Bussen afgår hvert 20. minut fra lufthavnen om dagen, og kører med længere intervaller om natten. Turen tager omkring 1,5 time, og koster ca. €5 per person.

Tog

Toget/metroen afgår uden for lufthaven til flere forskellige destinationer. For at komme til Piræus, skal man tage det tog der går mod Agia Marina (den blå linie). Her skal man stå af på Monastiraki station (Athen city), hvor man skal skifte til toget mod Piræus (den grønne linie). Denne togtur tager sammenlagt ca. en time til halvanden. Man kan ikke altid være sikker på, at få et sted at sidde, da der ofte er mange mennesker med disse tog – specielt når man nærmer sig Athens centrum. Togene fra lufthavnen kører ca. hvert 20. minut. Det koster omkring €10 per person at komme fra lufthavnen til Pireas, men det bliver billigere, hvis man rejser flere sammen.

Behov for overnatning i Athen eller Piræus

Det er ikke altid at man kan få planlagt sin rejse således, at man kan flyve til Athen og sejle ud til Sifnos på én og samme dag. Ofte vil flyet lande så sent, at man ikke kan nå at komme til havnen inden den sidste færge er sejlet.

I sommersæsonen er der typisk færgeafgange på to tidspunkter hver dag. Om morgen omkring klokken 7:30 og om eftermiddagen omkring klokken 17. Uden for højsæsonen varierer afgangstiderne, men regulære aftenafgange er der ikke på nogle tidspunkter af året. Det betyder også, at man skal lande i Athens lufthavn forholdsvis tidligt, hvis man skal nå en færge samme dag.

Norwegian lander først i Athen om aftenen, men SAS har en morgenafgang fra Kastrup, der er i Athen omkring klokken 13. Det passer perfekt med at man kan nå en færge klokken 17. Husk dog altid at tjekke præcis, hvornår færgen går. Der skal minimum være to en halv til tre timer, fra flyet landet til færgen går, så man kan nå at få sine kufferter og blive transporteret til færgen. Det burde ikke tage mere end to timer, men der er så heller ikke plads til den mindste forsinkelse.

Har du brug for at planlægge en overnatning i Athen her, så læs med her: Overnatning i Athen.

Færge fra Piræus til Sifnos

Fra havnebyen Piræus skal man tage en færge til Sifnos. Ruten fra Piræus til Sifnos betjenes af almindelige færger såvel som hurtigfærger. Der er fire forskellige færgeselskaber, der sejler på ruten, der som oftest er direkte, men af og til har stop undervejs.

Med den almindelige færge tager turen ca. fem timer, og med den hurtige færge kan man gøre turen på ca. to og en halv time. Hurtigfærgerne er dyrere end de almindelige færger. Selv har jeg eksempelvis betalt €296 for en returbillet (for to voksne og to børn) med hurtigfærgen mellem Piræus og Sifnos i maj måned. Den almindelige færge er €70-80 billigere. I sommermånederne går der flere afgange fra Piræus dagligt, mens der udenfor sæsonen ofte kun går en færge dagligt, eller blot en om ugen i vinterperioden. Priserne varierer meget gennem sæsonen og mellem de forskellige dage og færgeselskaber.

Har man købt en færgebillet over nettet, printer man den ud, og afhenter med printet den egentlige billet i et billetkontor/rejsebureau eller en automat. På printet står der hvor billetten skal afhentes. I Piræus minder et sådant billetkontor mest af alt minder om et mindre skur/kiosk. Billetkontoret ligger på kajen, og hvis ikke man kender til systemet, skal man sørge for at være i god tid til at finde det rigtige billetkontor, og det rigtige sted for færgens afgang. Havnen i Piræus er meget stor, så det tager lidt tid at bevæge sig rundt og ikke mindst at finde rundt. På Sifnos skal billetten afhentes i et rejsebureau, der som regel ligger ved havnen i Kamares.

Man skal have det med i planlægningen, at færgerne til øerne kan være forsinkede på grund af vejret, hvorfor man ikke skal have planlagt sine rejser med for kort tidsinterval imellem. Der skal være noget elastik at give af, ellers risikerer man ikke at nå sit fly på grund af færgens forsinkelse.

Sifnos hører til hurtig-færgeruten der sejler mellem øerne Serifos, Sifnos og Milos, men man kan dog også komme til Sifnos fra flere af de andre øer. Det handler bare om at få koordineret sin rejse rigtigt, hvilket godt kan blive lidt af et puslespil, hvis man rejser udenfor turistsæsonen.

Der er mange forskellige hjemmesider, der tilbyder færgebilletter, og det er lidt af en jungle at finde rundt i. Vi anbefaler at man går direkte til færgeselskabets egen hjemmeside og orienterer sig om sejlplan og pris.

Vi har selv sejlet med Aegean Speed Lines og SeaJets, og det var der intet at udsætte på. Aegean Speed Lines’s færge er en stor moderne katamaranfærge med salg af mad og drikkevarer, mens SeaJet mere minder om en bus eller et tog uden nogen servicetilbud. Til gengæld er SeaJets med en sejltid på lidt over 2 timer en lille time hurtigere end Aegean Speed Lines, hvor det tager 3 timer.

Det nemmeste, når du skal bestille færgebilletter og tjekke fartplaner er at benytte en portal, der samler alle selskaber ét sted. Vi bruger selv ferriesingreece.com

Følgende færgeselskaber sejler fra Piræus til Sifnos:

– Aegean Speed Lines (hurtigfærge, link)
– Zante Ferries (alm. færge, link)
– SeaJets (hurtigfærge, link)
– Hellenic Seaways (hurtigfærge, link)

Alternative måder at komme til Sifnos på

En anden måde at komme til Sifnos på, kunne være at tage et indenrigsfly fra Athen til øen Milos, der ligger syd for Sifnos. Herfra er der tre kvarters tid med færgen til Sifnos. Det har vi selv prøvet (dog på hjemturen).

Denne kombination kan også laves med en af de andre øer med inderigslufthavn. Dette kan ofte overflødiggøre den indskudte overnatning i Piræus eller Athen. Samlet set bliver det derfor ofte billigere at vælge denne metode. Det er dog ikke altid flyene korresponderer, hvorfor en overnatning måske alligevel er nødvendig.

Alternativt kan man flyve direkte far København til Santorini (Thira), og så tage færgen til Sifnos derfra.

Det er også muligt at tage en færge fra en anden havn end Piræus. Både fra Lavrio og Rafina, der ligger henholdsvis ca. 40 km og 30 km i kørsel fra lufthavnen, er der færger til Sifnos. Dog er der meget færre færgeafgange herfra, og ikke nogle ruter der går omkring Sifnos. Man skal derfor gøre et stop på en anden ø først, for derefter at kunne komme til Sifnos. Det kan være lidt af et puslespil at få det hele til at passe sammen og at få koordineret færger og øer. Men det bliver rejsen ikke nødvendigvis dårligere af, det kræver bare lidt planlægning.

Sidst men ikke mindst kan man komme med færge til Sifnos fra mange af de andre græske øer, hvis man eksempelvis er på øhop. Der findes et netværk af færgeruter mellem øerne, og man kan komme til Sifnos fra stort set alle de forskellige kyklader. Igen handler det om planlægning og koordinering hvis man skal lave ø-hop.