Shopping

Sifnos er kendt for deres gode keramikere og smykkesmede. Derudover byder øen på mange gode specialiteter som honning og olivenolie.

Vil man powershoppe er Sifnos nok ikke det mest oplagte valg – det kan man i stedet gøre i Athen eller Piraeus på ud- eller hjemturen.

Man vil dog kunne gøre nogle gode indkøb af øens specialiteter. Specielt kendt er Sifnos for keramik og smykker, hvilket i begge tilfælde skyldes øens jord, hvor en forekomst af guld og sølv i undergrunden og en lerholdig jord, gjorde smykke- og keramikfremstilling mulig. Nu er guld-og sølvminerne dog ikke længere i brug, og materialerne til smykkefremstilling kommer udefra, men folkene på Sifnos har brugt de forhåndenværende materialer, og har gennem tiden skabt flere generationer af keramikere og guldsmede.

Smykker

Smykkebutikkerne er især lokaliseret i Apollonía, hvor der findes mange smykkebutikker og guldsmede. Der er ikke tale om de typiske masseproducerede smykker man oftest finder på feriedestinationer, men om regulær smykkekunst lavet på egne værksteder. Er man på jagt efter et smykke, bør man tage en tur op og ned ad gågaden i Apollonia, hvor man kan opleve de forskellige smykkebutikkers særpræg og stil.

I Kamares er der en guldsmed, der blandt andet sælger historisk autentiske smykker. Butikken fungerer samtidig som en slags minimuseeum. En anden og lille smykkebutik i Kamares sælger primært sølvsmykker, og i den lidt mere “turistprægede” afdeling, men dog med et vist særpræg.

Keramik

Der er blevet fremstillet keramik på Sifnos i årtusinder. En kombination af god tilgængelighed af ler, vand, brændsel og det milde klima har gjort at “Sifnian” (altså en person fra Sifnos) er blevet synonym med en pottemager. Fra Sifnos har pottemageriet spredt sig til resten af Kykladerne.

I dag er der 19 keramikværksteder tilbage på Sifnos. De fleste er små og familiedrevede. I tilknytning til de keramiske værksteder er der butikker, hvor man kan købe de mange forskellige brugs- og pyntegenstande, der produceres. De fleste keramikere holder til i Kamares, men i de fleste af landsbyerne langs kysten er der en eller flere keramikere, samt i Artemonas hvor man også finder flere keramikere.

De forskellige keramikere har hver deres særpræg, stil og kompetanceområde, så man skal ikke tro, at bare fordi man har været hos to keramikere, har man set det hele.

Hvis man er den mindste smule interesseret i keramik, er det lige før, at man skal levne plads i kufferten hjemmefra til keramiske indkøb på øen. Kvaliteten er høj og prisen lav.

Tøj

Tøjindkøb skal man ikke forvente at gøre sig mange af på denne lille ø. Man kan købe det sædvanlige udstyr i turist/souvenir-butikkerne, men man kan dog finde enkelte steder i Apollonia, hvor man kan finde tøj, der ikke råber af turisme. Hvis man skal bruge beklædning til strandlivet (både til krop og fødder), kan man både finde det i Kamares, Apollonia, Vathi og Platis Gialos.

Souvenirs

Som alle andre steder, hvor der er turister, er der også på Sifnos et antal souvenir-butikker, hvor man kan få det sædvanlige tingeltangel. De fleste er lokaliseret i Kamares og Apollonia. Umiddelbart er det ikke der man skal gå hen, hvis man vil have noget unikt med hjem, da det meste er massefremstillet i østen. Vores opfordring er at man i stedet besøger en keramiker, hvis man vil have en lille ting med hjem, som minde om turen til Sifnos.

Fødevarespecialiteter

På Sifnos fremstilles der timianhonning af fremragende kvalitet. En anden specialitet er kapers og der findes også en mindre produktion af lokal ost og vin. Derudover naturligvis krydderurter, der praktisk talt dækker hele øen. Den lokalproducerede olivenolie er bestemt også værd at nævne – og smage.

Producenterne gør ofte ikke det store væsen af sig, og man skal lede lidt for at finde guldet. I Kamares er der en butik der sælger specialiteter (dog ikke kun fra Sifnos) og ellers må man finde dem blandt købmændenes udvalg.

På havnen i Kamares kan man købe frisk fisk direkte fra fiskerbådene, når de lander deres fangst om formiddagen.

Dagligvarer

Sifnos har en bemærkelsesværdig mangel på et regulært supermarked – selv i hovedbyen Apollonia vil man lede forgæves. I stedet findes der en del mindre købmænd a la den type man finder i havne eller på campingpladser i Danmark. I Apollonia findes der lidt større købmænd/minimarkeder hvor udvalget er større, og enkelte steder har de også salg af delikatesser. Der er dog stadig langt til et dansk veludstyret supermarked. Men er det godt nok til de lokale, klarer vi andre det nok også.

Bagerier finder man mange af på Sifnos. Bare i Kamares ligger der fem bagerier, hvor man kan købe brød, tærter og et væld af forskellige småkager. To af dem ligger i hovedgaden, men bagerierne gør ofte ikke så meget væsen af sig og kan derfor være til at overse. Men hvis man bevæger sig lidt rundt i de små sidegader, så dukker der bagerier op hist og her. Også i de andre byer finder man bagerier af forskellige størrelser. I Apollonia finder man et stort og synligt et af slagsen, der ligger på hovedgaden. Her er udvalget næsten overvældende, og man kan tilmed købe is blandt de andre lækkerier.