Om Sifnos

Sifnos er en del af øgruppen Kykladerne i Det Ægæiske Hav. 74 km2 stor med 2.600 faste indbyggere.

Sifnos er en mindre ø i det græske øhav, og er en del af øgruppen Kykladerne, der ligger i Det Ægæiske Hav øst for det græske fastland. Sifnos ligger 140 km fra Athens havneby Piræus. Nord for Sifnos liger øen Serifos, mod syd Milos og Kimolos, og mod øst Paros.

Sifnos er ca. 74 km2 stor, hvilket er lidt mindre end Ærø. Den er 17 km lang og 7,5 km bred, og der er omkring 2.600 fastboende på øen. Den største by på Sifnos er “hovedstaden” Apollonia, hvor der bor omkring 900 mennesker.

Sifnos er en bjergrig ø, hvor det højeste punkt er 682 m over havet. Øen har en typisk middelhavs-vegetation, der kan tåle den tørre og varme sommer. 20 km2 smuk natur på øen er beskyttet under Natura 2000, og man har på Sifnos formået at bevare det smukke udtryk ved at bygge i den karakteristiske kyklade-stil med de kubiske hvidkalkede huse nænsomt placeret i den flotte natur.

Sifnos er gået fri af masseturismens kedelige påvirkning

På den måde fremstår Sifnos som en smuk og harmonisk ø, der ikke er blevet sønderligt berørt af det kraftige tryk fra turisme, som flere af de andre mere kendte græske øer. Dog besøges Sifnos i sommerperioden selvfølgelig af en hvis portion turister, primært grækere fra Athen såvel som franskmænd, tyskere og englændere. Det er på et niveau, man vil kalde lige tilpas til at sikre masser af muligheder for at finde gode steder at bo, såvel som at spise på et stort udvalg af restaurationer, men uden at det bliver for meget af det gode.

Sifnos har ingen kendte arkæologiske vidundere, ingen kilometerlange hvide strande og ingen store turist-resorts med badelande. Sifnos er bare en bid af hverdagen på en græsk ø i Kykladerne, hvor livet har gået sin gang i flere tusinde år. Men Sifnos har dejlige strande i smukke bugter, en flot natur der indbyder til vandring og et venligt folk som laver pragtfuld mad. Som besøgende er vi så heldige at få en smagsprøve på denne lille godbid af en græsk ø.

Sifnos’ kendetegn

Keramik er øens varemærke, og man vil finde mange keramikværksteder og -butikker rundt omkring på øen. Her imponeres man over produktiviteten og er man til keramik, hvad enten det er til pynt eller brug, vil man sikkert få lyst til at købe en hulens masse med hjem.

Udover keramik er Sifnos kendt for sin gode mad. Er man til det gode klassiske græske køkken, italiensk eller mad af mere international karakter, så skal man nok få tilfredsstillet sine smagsløg på Sifnos. Dog kan det varmt anbefales at smage på den lokale mad, som de på Sifnos forstår at tilberede, så man ikke har lyst til at tage hjem igen.