Kirker og klostre

Der er flere hundrede kirker på Sifnos. Mange ligger spektakulært placeret i landskabet, og er derfor oplagte udflugtsmål.

Det siges om Sifnos, at øen har en kirke for hver dag på året. Det passer dog ikke helt. Men i hvert fald er der mange kirker på Sifnos, og man kan næsten se fra den ene kirke til den næste. De fleste kirker er opkaldt efter en helgen, og mange steder fejrer man helgenens navngivning én gang om året med en ordentlig fest.

Langt de fleste kirker er små og ubemandende og er placeret stort set over alt i landskabet og i byerne. Mange på nærmest utilgængelige bjergtoppe eller øde klipper ud til havet. Specielt de ofte spektakulære placeringer, gør dem et besøg værd og kirkerne er udmærkede mål for vandreture.

Årsagen til at der er så mange kirker lige netop på Sifnos er lidt uvis. En teori er, at det skyldes Sifnos’ mange sølv- og guldminer og den deraf følgende enorme rigdom. Den ortodokse kirke har været interesseret i rigdommene, og har derfor sat sig på strategiske jordbesiddelser og har opfodret de rige indbyggere til at få bygget en masse kirker velvidende at der så ville falde lidt rigdomme af til kirken.

Har man lyst til at overvære den omtalte helgenfejring i en kirke, må man orientere sig om hvor og hvornår en sådan finder sted. Den mest spektakulære af slagsen finder sted i Chrisopigí, 40 dage efter påske, hvor Sifnos’ beskytter fejres. Det har karakter af en regulær folkefest.

Det siger sig selv, at med flere hundrede kirker, kan vi her kun give en smagsprøve på de mest interessante.

Chrisopigí

Chrysopigi er bygget i 1650 og ligger flot placeret på en klippehalvø, der er overskåret af en kløft. Kirken er opkaldt efter Sifnos’ skytshelgen og et populært udflugtsmål for pilgrimsrejsende fra hele Grækenland.

En gang om året, 40 dage efter påske, afholdes her en stor religiøs begivenhed, hvor skytshelgen fejres. Er man heldig at være på Sifnos på dagen, er det bestemt et besøg værd. Når den store begivenhed finder sted, er der proppet med mennesker, og havet omkring fyldt med både. Det hele er meget spektakulært.

Der går ingen bus til Chrisopigí, men man kan gå nogle få kilometer dertil enten via vejen fra Platis Gialos eller blot en kilometer via den fine kyststi fra Faros. Begge steder kan man komme til med bus fra Apollonía/Artemonas.

Agios Symeon

Bygget i 1667 på en bjergtop højt over Kamares. Herfra er der en fantastisk panoramaudsigt ud over hele øen. Kan virkelig anbefales. Hvert år den 31. august fejres den lokale helgen.

Man kan enten komme til Agios Symeon ad vejen fra Kamares mod Cherronisos eller man kan tage den direkte vej af en sti op ad bjerget fra Kamares. Her får man fornøjelsen af at tilbagelægge omkring 650 højdemeter på en hård vandretur.

Taxiarchis

Bygget i det 16. århunderede. Ligger flot placeret på kajen i Vathi. Kirkens skytsengel er ærkeenglen Gabriel, der fejres hvert år den 5. september.

Der går bus fra Apollonía til Vathi, hvilket tager ca. 20 minutter.

Vrisi

Kloster bygget i det 17. århundrede. Ligger i Exabela. I klostret finder man museet for kirkekunst.

Ligger på busruten mellem Artemonas og Faros/Platis Gialos, men man kan sagtens gå dertil fra Apollonía.

Profitis Ilias Apsilos

Klostret er bygget i det 17. århundrede ovenpå ruinerne af en endnu ældre bygning. Klostret ligger på Sifnos’ højeste punkt (687 m), i landsbyen Katavati. Der er derfor en god udsigt ud over øen.

Man kan gå dertil fra Apollonia. En tur der tager halvanden times tid.

Efta Martyres

Kirkens navn betyder de syv martyrer, og den lille kirke ligger meget smukt placeret på en klippe ud til havet neden for Kastro by. Gåturen dertil ad den lille flisebelagte sti er noget ganske særligt. Kirken er vist på billedet øverst.

Man kan gå ned til kirken fra Kastro by, eller man kan nøjes med at se på den oppe fra byen.

Agia Ekaterini

En kirke der ligger flot placeret på klipperne uden for Kamares, og hvorfra der er en god udsigt over hele bugten. Der er mulighed for at bade fra klipperne umiddelbart neden for kirken.

Når man kommer til “enden af” Kamares ved parkeringspladsen i Agia Marina-delen skal man fortsætte ad den lille sti mod nord. Ialt en tur på ca. halvanden km.