Børneferie på Sifnos

Vil man vise sine børn en anderledes kultur og natur, og ønsker man en afslappende familieferie, er Sifnos et velegnet sted at tage hen.

Sifnos er et dejligt sted at være på ferie med børn. Man skal ikke regne med at kunne få serveret røde pølser med pommes frites til sine børn ret mange steder, ej heller har Sifnos forlystelsesparker, vandland eller anden form for decideret børneunderholdning.

Til gengæld har øen utroligt velsmagende mad og flere dejlige og børnevenlige strande. Set fra børnehøjde er der spændende små gader, der går op og ned i niveau og hvis man bevæger sig lidt ud i naturen kan man møde får og geder og plukke krydderurter. Der er ro og fred og flotte udsigter mange steder langs kysten og fra bakke- og bjergtoppe. På Sifnos er der i det hele taget en afslappet stemning, hvor børn får lov at være børn.

Har man lyst til at vise sine børn en anderledes kultur og natur, og ønsker man generelt en afslappende ferie med sine børn, uden for meget turist-ræs, så er Sifnos et velegnet sted at tage hen hvis man vil holde ferie med børn, trods den lidt besværlige vej dertil.

Sifnos kan derfor virkelig anbefales, når du skal holde ferie med børn. Øen er perfekt til børneferie. NEdenfor har vi samlet nogle gode tips til børneferie på Sifnos.

Børnevenlige strande

Både i Kamares, Platis Gialos og Vathi, er strandene børnevenlige, da der er lavt vand et godt stykke ud. Men også strandene i Faros er fine til mindre børn. Den eneste strand på øen, som nok ikke er så god til mindre børn er Seralia-stranden ved Kastro, da det er en stenstrand, som kan være lidt generende for de små børnefødder, men det kan et par badesko jo rode bod på. Større børn vil dog sikkert finde det sjovt at hoppe i vandet fra klipperne her.

Se de forskellige strande på Sifnos her.

Græsk mad for børn

Har man lidt kræsne børn, kan det godt blive lidt ensidigt med maden på Sifnos, da der ikke er det helt store udvalg af de gængse “kræsen-retter”. På Sifnos spiser man generelt god og gedigen græsk husmandskost, og der er ikke så mange internationle spisesteder, hvor man kan få mere velkendt “dansk” (international) mad. Der findes dog italienske restauranter både i Kamares, Apollonia og Platis Gialos hvor man kan få pizza og pasta, hvis man har brug for det. Det græske køkken byder dog også på pommes frites og pastaretter, samt andre retter hvor børn med selektive smagsløg godt kan være med.

Generelt er det græske køkken meget smagfuldt, så man skal være lidt af af en kræsen-petter, for at sige at det ikke smager godt. Flere gange har mine egne børn udbrudt at maden smagte fantastisk, efter at have sat tænderne i en ny ret der blev serveret for dem.

Hvis ens børn er særligt interesseret i madlavning, er der steder på øen, hvor der tilbydes madlavningskurser i græsk mad for børn (og andre for voksne). Man kan finde oplysninger om dette på nettet, eller via opslag på Sifnos.

Læs mere om maden på Sifnos her.

Vandreture med børn

Man kan sagtens tage sine børn med på nogle mere eller mindre anstrengende vandreture i landskabet, både fra landsby til landsby, men også op til kirker der ligger placeret på næsten utilgængelige steder. Man skal bare tage sine forholdsregler, have ordentligt fodtøj på, og ikke vandre når det er alt for varmt, og selvfølgelig sørge for tilstrækkeligt mad og drikke og ellers tage den med ro, hvis det er hårdt.

En kort og nem tur, der egner sig til mindre børn er turen mellem Faros og Chrisopigi. Det er en fin tur langs kysten på ca. 1 km.

En anden tur på samme nemme niveau kunne være turen fra havnen i Kamares til Ekaterini-kirken, der ligger mod nord i Kamares-bugten. Turen er på ca. 1,5 km.

Har man lidt større børn som ikke har noget imod lidt strabadser, er der sådan set ingen grænser for turene på Sifnos. En spændende tur kunne være turen fra Platis Gialos til Fikiada-bugten. Her kommer man tæt på den lille ø, Kitriani, der ligger ved Sifnos’ sydkyst. Denne tur er på ca. 4 km og i lidt bakket terræn.

Se andre forslag til vandreture her.

Legepladser og legetøj

Legepladser kan man godt finde nogle stykker af på Sifnos: I Kamares finder man en udmærket legeplads ca. midt for i bugten hvis man følger vejen mellem havnen og Agia Marina. I Apollonia er der en noget misligeholdt legeplads ved en parkeringsplads ved indgangen til byen, når man kommer ad vejen fra Kamares. I Platis Gialos finder man en legeplads omkring midten af hovedgaden (i den vestlige ende af stranden) ved en nedgang til stranden.

Har man brug for en mere fysisk form for adspredelse til børnene i form af legetøj, kan man i flere af de mere velassorterede minimarkeder finde en eller anden form for legetøj. I hvert fald er det muligt at finde strand-redskaber også i turist-butikkerne i Kamares, Platis Gialos, Vathi og i Apollonia.

Dyrene under vandet

Man skal lige være opmærksom på, at der er mange søpindsvin i havet omkring Sifnos. De er dog kun på steder hvor der er klipper under vandet. Er man ved en sandstrand med sandbund er der altså ingen fare på færde. Men så snart man begiver sig steder hen, for at springe fra klipper eller snorkle, skal man være opmærksom på søpindsvinene.

Har man nogle børn, der er fascinerede af livet i havet, så er der flere gode steder at snorkle. Både ved Seralia-stranden ved Kastro, ved Ekaterini-kirken i Kamares og i Chrisopigi-bugten kan man snorkle og se fisk og søpindsvin. Ellers er der mange andre steder langs den klipperige kyst, hvor man finde sig et sted at snorkle.

Hvis ens børn gerne vil fange nogle fisk også, kan man flere steder i minimarkeder købe et hjul med snøre og krog på. Man kan sætte sig et sted på en kaj eller hvor man finder det egnet, og så er det jo blot et spørgsmål om tålmodighed og god madding, for at der er bid. Man skal dog ikke regne med, at der kommer meget andet end småfisk på krogen.

Gode steder til børn

Det kan anbefales at bo i Kamares med børn, da stranden er rigtig god, men også på grund af den fine legeplads i byen og de gode gå- og vandreture af forskellig sværhedsgrad, som kan gøres herfra. Men resten af Sifnos’ bugter er også rigtigt velegnede til ferie med børn. Det er bare et spørgsmål om det omgivende miljø, og mængden af muligheder.

Hvis ens børn er interesserede i at se noget af Sifnos’ gamle kultur, så bør man se den store arkæologiske udgravning ved Agios Andreas-kirken, der ligger mellem Apollonia og Vathi. Ellers er der gamle miner rundt omkring på øen, hvor man har fundet guld og sølv i gamle dage, hvilket nogle børn måske kan finde interessant.

Her kan man finde spændende arkæologiske seværdigheder

Turen til Sifnos

Rejsen hertil kan være lang, hvis man har børn der ikke kan sidde stille. Der er både en flyvetur på tre timer, og en sejltur på minimum 2,5 time, alt efter hvordan man planlægger sin rejse. Det kan derfor være en god idé at sørge for underholdning til børnene undervejs.

Det kan ikke anbefales at skulle tilbringe mere tid end højst nødvendigt i Piræus. Det er ikke en spændende by for børn. Der er rigtigt meget trafik, med dertilhørende forurening, mange mennesker og byen er bare i det hele taget ucharmerende. Man kan måske finde spændende steder hist og pist, men så skal man have gjort sig noget forarbejde og planlægge derefter. Man kan dog sagtens finde god mad i byen, man skal bare gå lidt rundt i de små gader, som efter mørkets frembrud dog kan virke temmeligt skumle (hvilket de egentlig også kan i dagtimerne).

Se hvordan man kommer til Sifnos her.