Vandring på Sifnos

For vandrere byder Sifnos på mange interessante dagsture. Selv erfarne vandrere vil kunne finde udfordringer i et oftest kuperet terræn.

Sifnos byder på en spændende natur, der indbyder til vandreture. Der er flere officielle vandrestier af større eller mindre sværhedsgrad, men man kan også tage sig nogle “off road”-ture, hvor man selv finder et spændende sted at vandre.

Sifnos har et kæmpe netværk af gamle vandrestier fra tiden før man kørte i bil eller vogn. Flere af dem er tusinde år gamle forbindelsesveje der forbinder landsbyer, kirker og andre andre vigtige steder med hinanden. Langt de flest af stierne er forsvundet eller groet til efterhånden som man har opgivet transport til fods og med æsel. Der findes dog en aktiv gruppe på Sifnos, der er gået i gang med at genetablere og afmærke flere af de gamle ruter. Mange af dem har fine flisebelagte stier, der “bare” skal støves lidt af, for at komme til ære og værdighed igen. Projektet hedder “Paths of Culture” og et dertil knyttet vandrekort kan købes hos f.eks. Sifnos Travel i Kamares. Andre steder kan man se de forskellige vandreruter på kort eller skilte i byerne. Besøg også deres hjemmeside her: www.sifnostrails.com

Hvis man begiver sig ud på bjergture, skal man have ordenligt fodtøj på, så man kan stå fast på et underlag af sten, klipper, grus og jord. Man vil komme i nærkontakt med tornede buske og viltert krat, og har man bare ben vil man helt sikkert redde sig nogle rifter. Til gengæld kan man møde får og geder på sin vej, nyde stilheden, og alt efter årstiden insekternes summen og ikke mindst duften af vild timian, oregano, salvie og gyvel, foruden de andre hårdføre vækster og fine spæde blomster som man møder på sin vej.

Her er nogle konkrete forslag til gode vandre ture på Sifnos. Turene tager udgangspunkt i ét sted, men kan lige så godt gås den modsatte vej.

Kamares – Mavri Spilia – Kamares

Stærkt kuperet rute på ca. 4 km. Varighed 2-3 timer inkl. pauser.

Turen starter i Kamares og går op ad bjerget til Mavri Spilia, der er et gammelt mineområde med flere ruiner og en mineskakt. Mavri Spilia betyder Den Sorte Grotte, men betegnelsen bruges altså for hele området – ikke bare grotten. På vejen op, efter ca. en halv times vandring, vil man komme forbi selve grotten, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over Kamares-bugten. Et glimrende sted at holde en lille pause.

Går man videre op kommer man til et fladere plateau, hvor man finder nogle utrolige stenkonstruktioner. Går man lidt rundt i området vil man støde på en gammel mineskakt og flere gamle ruiner. Man skal være lidt varsom hvor man går, da man ikke rigtigt kan se mineskaktens krater fra den ene side. Her fra plateauet vil man kunne se til Apollonia, og er man frisk og har mere energi, kan man også gå videre dertil. Det betyder også, at man kan tage turen til Mavri Spilia fra Apollonia, hvis man vil.

Nogle steder er ruten afmærket med røde/hvide pletter på sten og klipper, andre steder er det ikke til at tage fejl af stien. Der burde derfor ikke være fare for at gå forkert.

Kamares – Agia Ekaterini – Kap Kokalas – Kamares

Let kuperet men krævende rute på ca. 8 km. Varighed 3-4 timer inkl. pauser. Man kan mere end halvere turen ved at vende om ved Agia Ekaterini-kirken lidt under halvvejs.

Fra Kamares kan man se til sømærket/fyret på Kap Kokalas (den nordlige spids af Kamares-bugten), og man kan gå dertil via Agia Ekaterini-kirken i den anden ende af bugten. Nedenfor den flotte kirke er der gode bademuligheder fra klipperne.

Den første del af ruten til kirken er forholdsvis ukompliceret. Når man kommer til enden af byen ved en parkeringsplads i Agia Marina, fortsætter man af den lille grussti mod nord, der fører til Agia Ekaterini-kirken. Vil man videre mod Kap Kokalas, skal man gå til højre bag om kirken og følge den mindre sti, der fører én videre rundt i bugten. Herfra bliver turen lidt mere krævende. Nogle steder er klippen med den tidligere sti styrtet i havet, hvorfor man så må finde et andet og sikkert sted at gå ovenfor. Man skal altså være vågen og holde øje med hvor man går, men det er en smukt tur langs kysten.

Kamares – Agios Simeon – Kamares

Stærkt kuperet og krævende rute på ca. 4-5 km. Varighed 4-5 timer inkl. pauser.

Dette er en tur for dem med ressourcer og eventyrlyst, da det kan være en hård omgang at komme op til kirken Agios Simeon ad denne “off road”-rute. Turen strækker sig over 650 højdemeter i krævende terræn uden stier. Til gengæld bliver man belønnet med en fantastisk udsigt ud over Kameres-bugten og resten af Sifnos. Ved kirken er der en brønd, hvor man kan få vand.

Turen starter ved området Agia Marina og går forholdsvis stejlt opad. Ruten er markeret med røde prikker på sten og klipper. Man kan se fra den ene plet til den anden. Selvom turen er hård, er den til at klare. Selv mine børn på 8 og 11 år klarede turen op på et par timer – det kræver bare lidt gåpåmod. Man skal nok være varsom med at tage den slags ture på en varm sommerdag. De egner sig bedre at tage i ydersæsonerne maj og september, hvor det er knap så varmt.

Fra toppen kan man gå samme vej tilbage eller følge vejen/stien rundt om bjerget til Kamares. Det sidste er et par km længere men til gengæld mindre krævende, og så får man set noget andet.

Platis Gialos – Fikiada – Platis Gialos

Kuperet rute på 7-8 km i varieret terræn. Varighed: 3-4 timer inkl. pauser.

En kuperet tur til Sifnos’ sydspids, hvor man kan bade fra en lille sandstrand. Ruten er en del af det stisystem, der er under etablering på Sifnos, og har nummer 4, som man kan følge via anvisninger undervejs. På denne tur kommer man ad mindre stier, med klippe, grus og sten. Man færdes gennem forskellig vegetation, og kommer gennem en mindre skov af cedertræ. På et tidspunkt når man til noget, der tidligere har lignet en større gård med en stor olivenlund til. Stedet er af en eller anden grund blevet forladt, og det er spændende at se resterne af dette større foretagende.

Fortsætter man gennem olivenlunden mod syd, når man til sidst bugten Fikiada, hvor der er en mindre strand. Desværre er det ikke et område der bliver vedligeholdt, og derfor finder man en del affald på stranden, der er skyllet op fra havet. I bugten ligger også en kirke/kloster, ellers er her meget mennesketomt og stille.

Apollonía – Kastro – Apollonía

Let kuperet rute af stier og veje på 6-7 km. Varighed ca. 2-3 timer inkl. pauser.

Dette er en tur der kan gøres enten ad vejen eller ned igennem den frodige dal, eller en kombination af begge, så man får det hele med. Det er en smuk tur med god udsigt til Kastro og havet, og interessant af opleve den frodige dal.

Apollonía – Agios Andreas

Forholdsvis flad rute, bortset fra de sidste 600-800 m op mod Agios Andreas, hvor det går ret meget op ad trapper og stier. Ruten er omkring 4 km og tager lige godt en time.

Den første del går ad stenbelagte gader i byen. Sidenhen ad æselstier mellem markerne, og det sidste stykke opad selve toppen mod Agios Andreas. En fin tur med en rigtig god udsigt fra toppen.

Apollonía – Artemonas

Nem tur på et par km, hvor alle kan være med. Varighed: En times tid.

Her går man i den smalle stenbelagte gade mellem de to byer, og ser en masse huse. Det er en meget hyggelig og stilfærdig tur hvor absolut alle kan være med.

Faros – Chrisopigi

Let kuperet men ukompliceret tur på halvanden km. Varighed: en halv times tid.

En meget fin lille tur ad en flisebelagt sti langs kysten. En tur hvor man kommer til at opleve tre forskellige bugter, med dertilhørende byer og strande.

Turen ender ved en fin strand, Apokofto, og den berømte Chrisopigí-kirke, der ligger flot placeret ude på en odde. Her er også et par restauranter bag stranden, ellers er her rimeligt stilfærdigt.

Har man mod på mere kan man forsætte de ca. 3 km ad vejen til Platis Gialos.

Cherronisos – Agios Georgios

Kort tur på ca. 1 km. Varighed: 20 min.

Ukompliceret tur fra Cherronisos op til Agios Georgios-kirken der ligger på Sifnos’ nordligste del.