Platis Gialos

Platis Gialos har øens længste strand, og er øens mest turistprægede område. Et bredt udvalg af hoteller og restauranter, sikrer noget for en hver smag.

Platis Gialos er en by og strand der ligger i en større bugt på Sifnos’ sydkyst, og har ca. 70 indbyggere. Platis Gialos ligger omkring 8 km fra Apollonía. Byen virker ikke helt så harmonisk rent bygningsmæssigt, som andre steder på øen, og fremstår lidt som et sted, hvor restauranter og caféer/barer ud til stranden, er skudt op i et lidt hurtigt tempo, hvor man ikke har tænkt så meget over det samlede udtryk. Stedet forekommer derfor lidt rodet, og lidt mere turistpræget end andre steder på øen. Ikke desto mindre kan man sagtens finde nogle smukke hoteller og restauranter, der lever helt op til resten af Sifnos’ skønne atmosfære.

På stranden ligger mange spisesteder og caféer/barer og på bagsiden og ud til vejen ligger flere steder hvor man kan overnatte samt et par butikker. På den anden side af vejen og ind i landet ligger flere hoteller og restauranter.

Platis Gialos er rimeligt velbesøgt om sommeren, hvor det udenfor sommersæsonen ligesom ikke er vågnet helt op endnu, og man kan derfor ikke forvente at alt har åbent.

I Platis Gialos finder man Sifnos’ længste strand, der dog ikke er så fin som stranden i Kamares. Stranden er blevet tildelt det blå flag i flere år, på grund af strandens kvalitet og de ordentlige forhold. Få steder er stranden meget smal, og består mest af flade klipper og sten, og nogle steder går de flade klipper ud i vandet og fungerer som bund i stedet for sand. Klipperne under vandet kan godt være glatte på grund af alger, hvilket man lige bør være opmærksom på, når man går ud i vandet. Disse områder kan dog undgåes hvis man benytter en af de to moler, der er bygget ud i vandet, hvorfra man kan springe ned på sandbunden.

Der er et større havneområde lidt væk fra selve byen, hvor der også er et havnekontor til brug for dem, der kommer hertil i båd.

Lige bag stranden nogenlunde midt på strækningen, ligger der en legeplads hvis man har børn med, som har brugt for lidt adspredelse.

Fra Platis Gialos kan man se til den mindre og ubeboede ø Kitriani, der ligger ved Sifnos’ sydspids.

Overnatning

Der er både mange værelser, lejligheder og hoteller i Platis Gialos, så der er rig mulighed for at finde et sted der passer ens behov.

Edem Hotel Apartments
Det er her vi plejer at bo, når vi er i Platis Gialos. Et flot sted, der gør noget ud af at skabe en smuk og hyggelig atmosfære. De har også en rigtigt fin morgenmadsbuffet. Ikke mindst har stedet og et hjælpsomt og venligt personale. Ligger ca. 200 m fra stranden. Link til booking.

Katerina Rooms
Hvis ikke man har behov for swimming pool og havudsigt, er dette lille sted beliggende blandt oliventræer et godt bud. Det er et beskedent sted med en lille gåturs afstand til stranden, hvorfor man også er sikret ro om aftenen. Der er værelser der kan rumme op til fire personer. Gratis WiFi. Link til booking.

Alexandros Hotel
Stort hotel (49 værelser) med egen swimmingpool og poolcafe tæt på stranden. Har en flot have og gode værelser. Link til booking.

Der er mange flere overnatningssteder i Platis Gialos, så der er rig mulighed for at finde et sted der passer ens behov (link til oversigt på booking.com).

Butikker

Har man brug for dagligvarer er der et par små købmandbutikker i byen, som begge ligger lidt gemt i sidergader. Man kan også finde et par andre butikker, blandt andet en med smarte klip-klapper, badetøj og andet strandudstyr.

Spisesteder

Der er flere gode steder at spise i Platis Gialos, hvis man går efter den gode husmandskost. Ønsker man at det skal være lige en tand over standard, kan man få ekstra lækker husmandskost på Neró & Aláti (Vand & Salt).

Man skal lige være opmærksom på, at mange af disse spisesteder kan finde på at lukke, hvis det en dag er dårligt vejr uden for sommersæsonen. Vi var heldige at finde ét sted åbent, på en regnvejrsdag i maj. Restauranten Kyklades var så til gengæld ekstra velbesøgt den aften, da alle de sultne mennesker jo skulle have et sted at spise.

Får man lyst til en pizza, kan man få en autentisk én af slagsen på den italienske restaurant Mamma Mia. Her ligger priserne dog lidt over normalen på de græske restauranter.

Internationale caféer og barer er der også flere af, hvor man kan få de kendte café-retter og drikkevarer.

Vandreture

Har man mod på en god gårtur, der ikke går så meget opad skal man tage turen til Fikiada, hvor man går ned til Sifnos’ sydspids. Ruten hedder nummer fire, som man kan følge via anvisninger undervejs. På denne tur kommer man gennem mindre stier, med klippe, grus og sten. Man færdes gennem forskellig vegetation, og kommer gennem en mindre skov af cedertræ. På et tidspunkt når man til noget, der tidligere har lignet en større farm med en stor olivenlund til. Stedet er blevet forladt af en eller anden grund. Fortsætter man gennem olivenlunden mod syd, når man til sidst til bugten Fikiada, hvor der er en mindre strand. Desværre er det ikke et område der bliver vedligeholdt, og derfor finder man en del affald på stranden, der er skyllet op fra havet. I bugten ligger også en kirke/kloster, ellers er her meget mennesketomt og stille.

Går man den anden vej fra Platis Gialos kan man gå ad vejen 3 kilometer mod øst til Chrisopigí med den finde strand Apokofto, og derfra videre ad anlagte stier langs havet til bugterne Faros og Fasolou, hvor man også finder nogle mindre strande. En fin tur på ca. 1 km, der ikke er særligt anstrengene. Man kommer her til at opleve de tre forskellige bugter, med dertilhørende byer og strande.

Hvordan kommer man til Platis Gialos?

Platis Gialos ligger ca. 8 km fra Apollonía, og man kan tage bussen herfra eller fra Artemonas dertil. Turen tager ca. 15 minutter. Er man frisk kan man også godt gå dertil.