Hvad betyder den græske krise for ferien i Grækenland?

23. jun 2015
,
Tag det helt roligt. Den græske krise vil ikke spille nogen rolle for din ferie på de græske øer.

Krisen i den græske økonomi er på sit højeste, og mange der han planlagt en ferie til de dejlige græske øer, er naturlig nok lidt nervøse for, hvad det betyder for ferien. Den gode nyhed er, at det formodentlig ikke har den store betydning. Krisen er som sådan er rent nationalt anliggende, der kun sporadisk vil berøre turister på de græske øer langt fra Athen.

Der er dog en enkelt ting, man bør være forberedt på. De græske banker er under pres fra deres kunder, der er begyndt at hæve deres indestående af frygt for at banken krakker. Paradoksalt nok medfører dette yderlige pres på banken, hvorfor frygten kan gå hen og blive selvopfyldende. Som et modtræk kan bankerne lukke for hævninger – eller begrænse det til et lavt niveau. Man kan så altid diskutere rimeligheden i at afskære folk muligheden for at hæve deres egen penge, men det er en helt anden diskusion.

Pointen er, at hvis de græske banker lukker for hævninger, så gælder det også turister. Man kan altså i teorien komme ud for at stå i en situation, hvor man ikke kan hæve kontanter, fordi bankerne holder lukket for hævninger. Heldigvis er det relativt nemt at undgå. Man kan enten sørge for at have de nødvendige kontanter med hjemme fra, eller man kan sørge for så vidt muligt at betale med betalingskort. Det sidste er under alle omstændigheder, noget man anbefaler. At have kontanter med til alle udgifter på eksempelvis 14 dage på en græsk ø, er normalt ikke tilrådeligt. En forsvunden taske med adskillige tusinde i kontanter, kan hurtigt ødelægge en ellers hyggelig ferie. Sørg derfor for at finde et fornuftigt leje for kontantbeholdningen.

Lad os understrege, at det indtil videre er teori. Lad være med at gå i panik. Det korte af det lange er, at den græske krise formodentligt slet ikke vil kunne mærkes på en græsk ø som Sifnos. Måske vil snakken blandt de lokale gå lidt mere på de små tavernaer end normalt, men ellers vil man nok ikke bemærke noget. Så har du haft de mindste overvejelser om at aflyse ferie, kan du tage det helt roligt. Worst case er, at betalingen på restauranterne bliver en lille smule mere besværlig. Værre er det ikke.

God ferie til alle.

NB Husk selvfølgelig at situationen kan ændre sig. Hold derfor løbende orienteret ift. om der er nogle ting du skal være opmærksom på.