Kamares

Kamares er Sifnos' havneby. Byen ligger langs en smuk bugt med en fin sandstrand, og der er masser af små hoteller og tavernaer at vælge mellem.

Kamares fremstår som en harmonisk by med husene holdt i den klassiske kyklade-stil, med hvide kubiske huse der kravler opad bjergskråningerne. Byen breder sig hele vejen langs en smuk bugt med tættest bebyggelse lige efter havneområdet. Omkring midten af bugten ligger bebyggelserne ikke ud til stranden, men følger vejen der ligger bag stranden. I den anden og mere rolige ende af bugten, Agia Marina, følger bebyggelsen igen stranden, hvor hoteller og spisesteder derfor ligger ned til vandet enten i første, anden eller tredje række. I denne del er der dog ikke strand, men klipper ned til vandet.

Udover til tider at være en travl havneby med noget nær et kaotisk mylder af udenlandske turister, grækere på weekend-visit, lokale, knallerter og biler, der på alt for lidt plads, hver især forsøger at komme et bestemt sted hen, rummer denne lille by også en hvis charme. Trods det scenarie der udspiller sig i forbindelse med en færges ankomst, går der ikke meget mere end en halv time, førend alting igen ligger stille hen, så man aldrig skulle tro, at det lige havde fundet sted.

De fleste af byens butikker og restauranter ligger i ganske kort afstand fra havnen, på hver side af en mindre vej, der gennemskærer byen og hvor den meste færdsel foregår. Man kan derfor komme til at befinde sig i et inferno af turister, knallerter og store lastbiler med forsyninger til øen, mens man sidder og spiser sin frokost eller aftensmad på en taverna et par meter væk. Enten lærer man at finde sig et andet sted at indtage sine måltider eller sin café frappé, eller også hygger man sig med at følge med i begivenhederne. Kedeligt er der i hvet fald ikke.

Bortset fra hvis man skal af eller på en færge, er bilkørsel ikke tilladt i byen, hvorfor man skal parkere i udkanten af byen. Dog er afstanden hertil ikke noget at snakke om.

I Kamares havn finder man et havnekontor, hvilket man får brug for, hvis man skulle komme hertil i båd. Der er også et turistkontor, hvor de er behjælpelige med indkvartering og alskens spørgsmål i forbindelse med ophold på øen.

Ved børnehaven halvvejs mellem havneområdet og Agia Marina, kan man finde en udmærket legeplads.

Der bor omkring 250 indbyggere i Kamares, der ligger ca. 6 km fra hovedbyen Apollonia.

Stranden

Kamares har en ca. 500 m dejlig strand med lavt vand et godt stykke ud, hvilket kan være betryggende hvis man er på ferie med mindre børn. Stranden i Kamares er i mange år blevet tildelt det blå flag for strandens fine kvalitet og de gode forhold. Stranden er en sandstrand med fint, beige-farvet sand, der indeholder en masse glimmer, som giver en flot effekt når bølgerne ruller indover stranden, eller lægger sig på ens fødder.

På noget af stranden er der placeret liggestole og parasoller, hvilket man skal betale for at benytte, men det meste af stranden er fri for dette. I stedet kan man gøre brug af den gratis skygge som træerne på stranden giver. Der er dog ikke træer på hele stranden.

Butikker

Som besøgende fra skandinavien kan man godt undre sig over øens mangel på det, vi ville kalde et rigtigt supermarked. Øens beboere har tilsyneladende de fleste steder nok i det vi kender som en købmandsbutik eller minimarked. I Kamares findes der to af disse. Det ene ved Hotel Stavros mens det ander ligger længere på samme vej men længere væk fra havnen.

Ved havnen ligger en nyåbnet kosmetikbutik, der blandt andet sælger produkter af det græske anerkendte mærke Korres til væsentligt lavere priser end i Danmark.

Udover minimarkedet rummer byen flere keramiske værksteder med dertilhørende butikker. Blandt andre kan man finde Tzannis’ værksted i byen, en keramiker med krudt i, der gerne tegner og fortæller, og inviterer børn ind til at for at lave deres egne kunstværker i ler.

Souvenir-butikker finder man også et par stykker af i Kamares, med alt fra køleskabsmagneter til smykker, solcreme og klip-klapper.

Den lille by rummer også en god portion bagere, nogle på hovedgaden, andre oppe i de små gyder. Her kan man enten købe alverdens småkager, brød eller forskellige butterdejstærter, salte som søde.

På havnen finder man en 24-timers bank-omat, hvor man kan hæve kontanter. Dog kan der flere steder betales med Visa- og kreditkort.

Overnatning

Der er ganske mange steder at indlogere sig i Kamares. Der er flere hoteller, studios, lejligheder eller værelser af god standart. Der er også en camping-plads midt for i bugten, hvor der også ligger flere gode hoteller. Disse ligger dog ikke lige ud til stranden, men ud til den vej der løber bag stranden. Der er ca. 100 m til stranden derfra. Inden man vælger indlogering skal man eventuelt gøre sig klart, om man vil bo i den mere travle ende af bugten, nær havnen, eller om man ønsker at bo i det rolige område, Agia Marina, i den modsatte ende af bugten. Men uanset hvor man vælger at slå sig ned, vil man næsten helt sikkert have en fantastisk udsigt over bugten i Kamares.

Xerolithia
Et lækkert, lille hotel med swimmingpool og snackbar beliggende 300 meter fra stranden. Her er fred og ro og en god atmosfære. Tilbyder morgenmad. Link til booking.

To Steno
Prisvenlig hotel beliggende centralt i Kamares kun 100 meter fra stranden. 10 værelser med balkon, køleskab, air-conditioning og Wi-Fi. Link til booking.

Delfini
Måske det bedste hotel i Kamares. 9 værelser beliggende 10 minutters gang fra havnen på den modsatte side af bugten med god udsigt og i rolige omgivelser. Der tilbydes værelser med privat pool eller spa. Link til booking.

Nymfes Hotel
Dejligt, lille hotel (11 værelser) med swimmingpool og en skøn gårdhave beliggende tæt på stranden i Kamares. Fine værelser. Tilbyder morgenmad. Link til booking.

Hotel Stavros
Lille familiedrevet hotel med god beliggenhed centralt i Kamares i første række til stranden. Ganske gode værelser med altan, så man kan skue ud over den flotte bugt, og følge med i alt hvad der foregår nedenfor i byen. Selvom der kan være lidt støj fra restauranterne/caféerne i højsæsonen, så er det ikke noget man hører, når man lukker altandøren. Link til hotel.

Hotel Kamari
Et mindre hotel, der ligger ca. 200 m fra stranden. Der er god udsigt til den smukke bugt eller bjergene bagved. Der er air-condition, WiFi og køkkenfaciliteter afhængigt af værelsestype. Hotellet ligger lige udenfor zonen med meget liv om aftenen, men ellers tæt på butikker, havn og bus. Man kan få værelser, der kan rumme op til 8 personer. Link til booking

Du kan finde flere hoteller i Kamares på booking.com.

Spisesteder

I Kamares finder man rigtig god græsk husmandskost, som man også kan få i lidt mere forfinede versioner rundt om i byen. Spiser man lidt forskellige steder finder man sig hurtigt en favorit, der passer ens stil, smagsløg eller pengepung. Har man lyst til andet end græsk mad, finder man også en italiensk restaurant i Kamares.

Personligt kan O Simos, (Ο ΣΙΜΟΣ) der ligger i hovedgaden anbefales. De serverer dejlig husmandskost til rimelige priser, og så skal man ikke vente længe på maden. Ikke at man skal det nogen steder, men her er de hurtige til at diske op med noget, så man kan komme igang med at spise. Her er liv og man kommer ikke til at sidde alene i restauranten, der altid er velbesøgt af både turister og grækere.

Har man brug for en hurtig frokost, kan “den græske version af en hotdog”, souvlaki, anbefales. En sådan kan fås hos Souvlakia Avlemonas (ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΑΒΛΕΜΟΝΑΣ) i hovedgaden. Til dem der ikke kender en souvlaki, kan den bedst beskrives som et tykt olieret fladbrød, der rulles om kebab-agtigt kød, foruden løg, tomat, pommes frites og tzatziki. En yderst smagfuld “håndmad” til ca. 17 kroner, der kan varieres med indhold efter smag og behag. Avlemonas kan også sagtens besøges for et aftensmåltid, hvor man kan udvide menuen med flere ting.

Caféer og barer

I Kamares er der flere caféer, hvor man enten kan vælge af nyde alle sine måltider, eller bare få sig en afkølende frappé i skyggen. Disse steder byder på såvel græske retter som mere internationale café-klassikere. I sommerperioden hvor der er flest turister, vil der forekomme et lidt forhøjet lydniveau fra disse steder. Nogle steder spilles musik det meste af dagen (nærmere bestemt The Old Captain, hvor de yngre turister også holder til i liggestole på stranden). Dog er Kamares ikke nogen fest-by med et rigt natteliv, men en by, hvor det kan mærkes at der også er unge mennesker.

Vandreture

Hvis man godt kan lide at gå tur i omgivelserne er der flere muligheder med udgangspunkt i Kamares. Flere steder kan man købe kort over øen med vandreruter markeret, ligesom der også flere steder i byerne er skilte med de forskellige ruter markeret.

Nogle ture er lange og anstrengende, mens andre er kortere og mere ligetil. De anstrengende ture er primært dem, der går op ad bakke gennem noget, der mest af alt minder om dyreveksler. Nogle af ruterne er dog markeret med farvede pletter på sten og klipper samt varder, så man trods alt ved at man er på rette spor i det viltre terræn.

Man kan få nogle spændende oplevelser, hvis man kæmper sig op ad mod den grotte man kan se i bjerget, fra den del af byen der ligger ved havnen. Fra grotten, der sikkert er en gammel mineudgravning, er der en fantastisk udsigt over bugten. Går man videre op kommer man til Mavri Spilia, et fladere område, hvor man finder nogle store kuber, der er utrolige konstruktioner af øens sten. Går man lidt rundt i området vil man støde på et imponerende krater, der er en gammel mine. Her skal man lige være varsom hvor man går, da man ikke rigtigt kan se dette krater fra den ene side. Herfra vil man kunne se til Apollonia, og er man frisk kan man også gå dertil. Faktisk kan man også tage turen til Mavri Spilia fra Apollonia.

En anden tur er at gå fra Kamares til sømærket/fyret på Kap Kokalas (den nordlige spids af Kamares-bugten) via Agia Ekaterini-kirken i den anden ende af bugten. Når man kommer til Agia Ekaterini-kirken skal man gå til højre bag om kirken og følge den mindre sti, der fører én videre rundt i bugten. Nogle steder er klippen med den tidligere sti styrtet i havet, hvorfor man så må finde et andet sikkert sted at gå ovenfor. Man skal altså være vågen og holde øje med hvor man går, men det er en smukt tur langs kysten. Turen er ca. 8 km.

En tredje tur for dem med ressourcer og eventyrlyst er at tage turen op til kirken Agios Simeon. Denne “off road”-tur starter ved området Agia Marina og går forholdsvis stejlt opad. Man skal følge de røde afmærkninger på stenene. Man tror måske ikke at det er muligt at komme helt op på toppen, men turen er til at klare og selv mine børn på 8 og 11 år klarede den på et par timer. Dog skal man være varsom med at tage den slags ture på en rigtig varm sommerdag, og de egner sig nok bedre at tage i ydersæsonerne maj og september. Man kan tage turen tilbage ad vejen bag kirken, hvis man ikke magter at tage samme tur tilbage.

Hvis man begiver sig ud på disse bjergture, skal man have ordenligt fodtøj på, så man kan stå fast på et underlag af sten, klipper, grus og jord. Man vil komme i nærkontakt med tornede buske og viltert krat, og har man bare ben vil man sikkert redde sig nogle rifter. Til gengæld kan man møde får og geder på sin vej, nyde stilheden, og alt efter årstiden insekternes summen og ikke mindst duften af vild timian, oregano, salvie og gyvel, foruden de andre hårdføre vækster og fine spæde blomster som man møder på sin vej.