Derfor blæser det af og til på Sifnos og de andre græske øer

19. jun 2017
, ,
Der blæser en konstant nordenvind over det Ægæiske hav om sommeren. Den hedder Meltemi, og har været kendt siden oldtiden.

Når du tager til de græske øer er vejret i det store hele altid godt. Her er varmt, skyfrit og forholdsvis vindstille. Af og til kan man dog opleve en kraftig nordenvind, der kan nå op omkring kuling. Det er den såkaldte Meltemi, der er på spil. Meltemien er en kraftig nordenvind, der blæser over det Ægæiske hav og det østlige Grækenland i sommerhalvåret. Meltemien har været kendt siden oldtiden og betyder frit oversat noget i retning af “dårligt vejr”.

Derfor dannes meltemien

Meltemien dannes når temperaturen i løbet af foråret og forsommeren begynder at stige over Asien. Det skaber en trykforskel med høje vindhastigheder til følge. Vindhastighederne når sit højeste midt på sommeren og aftager så igen hen mod efteråret. Vindene er ikke koblet til dårligt vejr med regn eller torden, men opstår så at sige ud af det blå, og kan derfor beskrives som en gigantisk hårtørrer der blæser varm luft afsted.

Da den beskrevne trykforskel er relativt konstant hen over sommeren, vil nordenvinden også være konstant om sommeren. Det blæser dog ikke lige kraftigt altid. Det er altså ikke sådan, at der om sommeren blæser en konstant kraftig nordenvind på Sifnos. Den kommer og går uden at man rigtigt kan sige hvornår. Nogle dage er der vindstille andre dage mere blæs på. På en stor ø som Kreta, kan meltemien være meget lokal og blive forstærket af de mange slugter og bjergpas.

Tag det som en oplevelse

Typisk er det slet ikke noget man bliver generet af. Det kommer helt an på, hvordan stranden eller byen ligger i forhold til verdenshjørnerne. Synes man at store bølger er sjove, kan man endda med fordel besøge en nordvendt strand hvis man skulle være så heldig at opleve meltemien, når man er på Sifnos. Det kunne eksempelvis være Seralia strand ved Kastro. Her har vi oplevet store bølger som følge af meltemien.

Vi har også oplevet det på Serifos, hvor ungerne elskede at kaste sig i de store bølger. Omvendt har vi også oplevet meltemien på en sejltur omkring Milos, hvor det var knap så skægt, da det gav en del gyngeri på sejlbåden.

Meltemien skal ikke afholde nogen fra at tage til Sifnos om sommeren, og i øvrigt blæser den også over de fleste andre af de populære græske feriøer. Den er blot et helt normalt, omend lidt pudsigt, fænomen, som de lokale har levet med i tusindevis af år. Så klarer vi andre nok også en enkelt dag eller to.